Теми розділу
Математика [0]
Фізика [0]
Хімія [3]
Біологія [0]
Географія [1]
Астрономія [0]
Психологія [1]
Інформатика [4]
Мова та література [0]
Іноземна мова [0]
Історія [0]
Правознавство [0]
Художня культура [1]
Здоров'я [0]
Спорт [0]
Техніка [0]
Технології і праця [0]
Інші галузі знань [2]
Фотоальбом
Нові реферати
Бгаґавад Ґіта як вона є
Харчові добавки в продуктах харчування
Білки у нашому житті
photoshop
Веб-дизайн, веб-програмування
Power Point
paint.net
Відео школи 313
Шкільний відеоканал

Розміщуйте відео про школу на YouTube і повідомляйте адміністраторам сайту – воно з’явиться на нашому каналі
Реферат » 2013 » Березень » 24 » Харчові добавки в продуктах харчування
17:43
Харчові добавки в продуктах харчування


1. Вступ

Харчові добавки – природні і синтезовані хімічні сполуки, призначені для введення в харчові продукти з метою прискорення або поліпшення їх технологічної обробки, збільшення термінів зберігання, консервування, а також зберігання або надання готовим продуктам харчування певних органолептичних властивостей (кольору, запаху, смаку, консистенції). Забороняється застосовувати харчові добавки для приховання псування або недоброякісності сировини чи готового продукту. Харчові добавки звичайно не використовуються як харчові продукти. Речовини, що додаються в харчові продукти для підвищення їх поживної цінності або з лікувально-профілактичними цілями (вітаміни, мікроелементи, амінокислоти тощо), а також прянощі і спеції не вважаються харчовими добавками.

Класифікация харчових добавок в системі Сodex Аlimentarius
Е100-Е182 - барвники.
Е200-Е299 - консерванти.
Е300-Е399 - антизакислювачі.
Е400-Е499 - стабілізатори.
Е500-Е599 - емульгаторы.
Е600-Е699 - посилювачі смаку та аромату.
Е700-Е899 - запасні індекси.
Е900-Е999 - пеногасники.


Основна вимога, що пред'являється до харчових добавок – їх безпечність при необмеженому терміні вживання даного продукту в реально можливій добовій кількості. Харчові продукти, спеціально призначені для харчування грудних дітей, повинні, як правило, виготовлятися без застосування харчових добавок.
Споживачеві складно орієнтуватися в тій великій кількості харчових добавок, які присутні практично в будь-якому харчовому продукті. Харчові добавки присутні в навіть так званих "екологічно чистих продуктах". У Західноєвропейських країнах на етикетках харчових продуктів разом з їх компонентами часто вказані Е-числа, кожне з яких відповідає певній харчовій добавці.


2. Шкідливі види харчових добавок



Приходячи в магазин, ми постійно стикаємося з продуктами, до складу яких входять різні харчові добавки. Харчові добавки Е100-199 означають харчові барвники, більшість яких – природні сполуки: зокрема, зелений барвник Е140 – хлорофіл з кропиви і трави, бетаїн (Е162) – екстракт червоного буряка, який надає продуктам фіолетово-червоного забарвлення.
Добавки Е200-299 – консерванти, що перешкоджають розвитку мікроорганізмів: Е221 – сульфіт натрію Na2SO3, Е250 – нітрит натрію NaNO2, Е251 – нітрат натрію NaNO3.
Е210 – бензойна кислота, якої багато в клюкві, горобині і яка забезпечує їх стійкість до гнилісних бактерій, додається в джеми, фруктові соки та йогурти; вона має бактерицидну і протигрибкову дію. Е282 – пропіонат кальцію перешкоджає росту пліснявих грибів у хлібних продуктах, спеціально додається в деякі сорти сиру.
Добавки Е300-321 – антиоксиданти, найпоширенішим з яких є вітамін С (Е300) та аскорбат натрію (Е301) – антиоксидант і консервант барвників.
Харчові добавки з Е-числом більше 321 – емульгатори, які забезпечують однорідність маси (Е332 – дигідроцитрат калію), стабілізатори та інші типи (Е339 – дигідрофосфат натрію NaH2PO4 – для поліпшення структури і текстури продуктів, Е504 – карбонат магнію MgCO3 знижує кислотність і попереджує злежуваність).
Глутамат натрію (Е621) в промислових масштабах добувається з буряків та клейковини пшениці і використовується в багатьох продуктах, які швидко псуються, для покращення якості їжі з високим вмістом білку.
Останнім часом все більше говорять про відмову від харчових добавок та їх шкідливий вплив на здоров’я людей, адже визначення їх фізіологічної дії проводять на крисах, тривалість життя яких порівняно з людським дуже мала.
Вчені підрахували, що в країнах Західної Європи людина щоденно отримує у вигляді харчових добавок еквівалент 12-36 таблеткам аспірину.
Доведено, що добавки Е221, Е250, Е251 відповідальні за підвищену збудливість дітей; Е212 (бензоат натрію) і Е213 (бензоат кальцію) небезпечні для астматиків та людей, чутливих до аспірину; Е621 викликає прискорене серцебиття, запаморочення, головну біль і слабість, тому його заборонено додавати в продукти дитячого харчування.
Купуючи продукти, звертайте увагу на Е-числа, адже деякі харчові добавки (Е103, 111, 121, 123, 125, 126, 130, 152, 181) в Україні заборонені для вживання.



3. Барвники

Барвником є будь-який пігмент або речовина, яка може надавати колір при його додаванні або накладанні на харчові продукти, ліки, косметичні засоби або людський організм. Барвники можуть використовуватися в харчових продуктах, ліках, косметичних засобах, а також в певних виробах медичного призначення, таких як контактні лінзи.

Барвники використовуються в харчових продуктах з багатьох причин, в т.ч. для відшкодування втрати кольору внаслідок зберігання або обробки харчових продуктів, а також для коректування природної колірної гамми харчових продуктів.
Кольори, дозволені для використання в харчових продуктах поділяються на опробіровані і звільнені від перевірки. Опробіровані кольори отримуються вручну, при цьому кожна партія товарів підлягає перевірці виробником і Управлінням харчових продуктів і ліків для забезпечення їх відповідності суворим технічним вимогам відносно чистоти.



4. Поради при виборі продуктів харчування:



1. Беріть з собою список заборонених і дозволених Е-добавок ідучи в магазин за продуктами.

2. Не купляйте консерви, напівфабрикати та кондитерські вироби тривалого зберігання, тому що це досягається за рахунок використання синтетичних консервантів.

3. Намагайтеся НЕ вживати щоденно консервовані продукти, ковбаси та копченості.

4. Не купуйте продукти, які містять більше 3-х синтетичних Е, тому що невідомо як вони взаємодіють.

5. Відмовтеся від солодкої газованої води, бульйонних кубиків, готових соусів та сухих продуктів і супів, які треба «тільки залити окропом».

6. Не купуйте продукти з неприродньо яскравим забарвленням, так як у них може міститися велика кількість синтетичних барвників.[/l]

7. Не захоплюйтеся картопляними чіпсами, хрусткими хлібцями та крекерами, які містять акриламід (канцерогенна та мутагенна речовина) та глутамат натрію.

8. Добре промивайте водою екзотичні фрукти перед вживанням, тому що вони обробляються біфенілом (Е230) та ортофенілфенолом (Е231) для захисту від плісняви.


5. Як впливають харчові добавки на рівень здоров'я


Корнієнко Олег


11 клас
Категорія: Хімія | Просмотрів: 12255 | Додав: itseller | Теги: е числа, красители, пищевые добавки, реферат, Отруєння, барвники, Харчові добавки
Всего комментариев: 0
Субота, 24.08.2019, 23:31
Гаряча лінія
Гаряча лінія
Мова сайту
Меню користувача

Гость


Група:
Гісті

Вітаємо Вас. Нажаль, Ви не були роспізнані нашим сайтом.

Будь ласка зареєсруйтесь або авторизуйтесь!
Пошук
Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0